Wykonanie
            Tradycyjnie mazurki przekłada się różnymi masami. Najczęściej są to 
dżemy i 
marmolady. Dla odmiany proponuję ciasto z kawałkami 
mango.190 g 
mąki pszennej70 g 
mąki ziemniaczanej150 g 
masła80 g 
cukru1 
jajko3 duże dojrzałe 
owoce mango (lub 
mango w syropie)
bezy2-3 łyżki 
kakao1-2 łyżeczki 
cynamonuDo miski wsypujemy 
mąkę pszenną, 
mąkę ziemniaczaną, 
cukier, 
cynamon, 
kakao i drobno pokrojone zimne 
masło. Składniki dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy 
jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Zimne ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (będzie je łatwiej przenieść). Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o wielkości 24 x 34 cm lub 5-6 małych okrągłych foremek o średnicy 10-12 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po ostygnięciu ciasta (najlepiej przed samym podaniem) dodajemy pozostałe składniki. 
Mango kroimy na plasterki, które następnie układamy na spodzie ciasta. Po wierzchu posypujemy mazurka pokruszonymi 
bezami.

