Wykonanie
Le Nègre to ciasto, które piekę chyba najczęściej. Po za tym dla wielu moich znajomych i rodziny to wypiek numer jeden. Słodkość nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu. Aż chciałoby się powiedzieć: idealne w swej prostocie . Le Nègre można przygotować na różne sposoby i z przeróżnymi dodatkami. Ostatnio skusiłam się na
suszoną żurawinę.Przepis na Le Nègre z
żurawiną – przepis:100 g
gorzkiej czekolady170 g
masła100 g
cukru4
jajka70-100 g
suszonej żurawinyBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy. Następnie dodajemy do tej masy
żółtka i mieszamy. Na koniec idą ubite
białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy (moja miała 26 cm średnicy) wysmarowanej
masłem, posypujemy po wierzchu
suszoną żurawiną po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.