Wykonanie
Jeśli wliczę blondies jako brownies,to są to mój drugi tego typu wypiek.Są bardzo
czekoladowe,bo z
gorzką czekoladą,bez dodatku
kakao,mają więc typową dla ciast
czekoladowych konsystencję i wyrazisty smak.
20 dkg
gorzkiej czekolady20 dkg
masła3 duże
jajka17,5 dkg
cukru kryształuskórka otarta z 1
pomarańczy20 dkg
mąki10 dkg
suszonych żurawinPiekarnik nagrzewam do 180 stopni.Połamaną na kawałki
czekoladę oraz
masło rozpuszczam w garnku nad parą.Całe
jajka miksuję z
cukrem,dodaję skórkę z
pomarańczy,a następnie rozpuszczoną
czekoladę z
masłem.Do masy wsypuję
mąkę i mieszam drewnianą łyżką na gładką masę,dorzucam
żurawiny.Masę wykładam na wyłożoną papierem do piecz.lub natłuszczoną blaszkę i piekę 25 min.do suchego patyczka.Ja wydłużyłam czas do 35 min.ze względu na wiek piekarnika;)Z porcji upieczonej w formie 23/23 powinno wyjść 20 brownies.Można je przechować w zamkniętym pojemniku do 5 dni.Smacznego!!!