Wykonanie
200 g dobrej jakości
gorzkiej czekolady200 g
masła3 duże
jajka175 g
cukruskórka otarta z 1
pomarańczy, uprzednio sparzonej200 g
mąki100 g
suszonej żurawinyPiekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na kawałki,
masło pokroić na mniejsze części. Wrzucić do miski i rozpuścić w kąpieli
wodnej (miska nie powinna dotykać gotującej się w garnku
wody). Ostawić na bok.
Jajka ubić z
cukrem za pomocą miksera. Dodać skórkę z
pomarańczy i krótko zmiksować. Następnie cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną
czekoladę stale mieszając
łopatką. Do miski przesiać
mąkę i dokładnie połączyć składniki. Na koniec wmieszać
suszoną żurawinę.Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać wierzch i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto po wyciągnięciu pozostanie czysta i sucha. Wystudzić, pokroić na kwadraty.W szczelnie zamkniętym pojemniku brownies można przechowywać przez 5 dni.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: