Wykonanie
W Japonii dość popularny jest ruch związany z gotykiem. To nie tylko muzyka, ale przede wszystkim przebieranie się w gotyckie stroje, urządzanie mieszkań, a także przygotowywanie strasznego jedzenia. Badając zagadnienie nie znalazłam, żadnego szczególnego określenia na nie, więc stworzyłam własne – kuchnia gotycka, czyli potrawy nawiązujące do popularnych gotyckich motywów (czaszki, kościotrupy,
dynie, koty itd.). Jedzenie serwowane jest w podobny sposób do potraw przygotowywanych z okazji Halloween w USA.Już niedługo na blogu pojawi się długi tekst poświęcony gotykowi w japońskiej popkulturze, który pomorze lepiej zrozumieć całe zjawisko. Dziś na deser natomiast proponuję
ciasteczko zombie.Do jego wykonania będziemy potrzebować:
biszkopt wycięty w trójkąt (posłuży on za twarz),
bitą śmietanę, zielony barwnik, różne dodatki
czekoladowe oraz czerwone kuleczki.
Biszkopt należy położyć na talerzu, na którym będzie serwowany. Barwimy
bitą śmietanę zielonym
barwnikiem spożywczym i przy pomocy noża nakładamy na
ciastko tworząc twarz. Z dodatków
czekoladowych robimy: włosy, nos, zęby i oczy. Na sam koniec w okolicach zębów wysypujemy trochę czerwonych,
cukrowych kuleczek.
Ciastko należy przechowywać w lodówce.Podobne wpisy
Dyniowe ciasteczka – HalloweenRybie ości z
pieprzem – Halloween 2015
Orzechowe czaszki – Halloween 2015
Cynamonowe nietoperze – Halloween 2015Nawiedzone babeczki – Halloween