Wykonanie
Czasem potrzebujemy szybkiego, sprawdzonego i łatwego przepisu na deser. Przydaje się on, kiedy mają wpaść niezapowiedziani goście czy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Jedną z moich ulubionych receptur jest ta na
krem czekoladowy, który podaję z
owocami sezonowymi i
bitą śmietaną. Niestety tym razem główny element dania ukrył się na zdjęciu pod pierzynką ze
śmietany i
borówek.
Krem czekoladowy z
borówkami amerykańskimi – przepis (2 porcje):200 ml
śmietany kremówki 30%70 g
czekolady gorzkiej (nie mniej niż 70%
kakao)20-40 g
cukrubita śmietanaborówki amerykańskieDo miski wlewamy kremówkę, wrzucamy drobno połamaną
czekoladę i podgrzewamy. Całość regularnie mieszamy, tak by
czekolada się nie przypaliła. Następnie dodajemy
cukier i dokładnie mieszamy. Kiedy otrzymamy jednorodną mieszaninę przelewamy ją do filiżanek, po czym odstawiamy do przestudzenia. Krem wstawiamy na około 2 godziny do lodówki (można też go podać zaraz po przestudzeniu). Przed podaniem ozdabiamy go
bitą śmietaną i
borówkami amerykańskimi.