Wykonanie
Dzieci uwielbiają
morwy ze względu na ich delikatny słodki smak.
Owoce te są świetne na surowo, jak i jako dodatek do
przetworów. Ostatnio wykorzystałam je do przygotowania ciasta dla dzieci –
owocowego placka bez
cukru.65 g
mąki pszennej50 ml
soku winogronowego niesłodzonego (np. takiego jak dla niemowląt)1
jajko30 g
masłagarść
morwyBiałko ubijamy na sztywną pianę. W miseczce rozpuszczamy
masło dodajemy
jajko, sok i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy
mąkę i ponownie mieszamy. Na sam koniec łączymy masę z ubitym
białkiem. Masę przekładamy do foremki o średnicy 9-11 centymetrów. Wierz posypujemy odrobiną
mąki, po czym układamy na mim
owoce morwy. Ciasto wstawiamy na 35-45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.