Wykonanie
Składniki1 kg
śliwek1 kg
cukruCzas przygotowania: 20 min plus 10 min pasteryzacjaTen rok obfitował w piękne
owoce. Żal było nie skorzystać i nie zrobić zapasów na zimę. Zamrażarka jest pełna woreczków z
poziomkami i
borówką amerykańską, a
śliwki powędrowały do słoja.Na razie 6 kg
śliwek, ale jutro mam zamiar uskutecznić nieco bardziej zaprawy. Żeby tylko mi miejsca na ich przechowanie wystarczyło :)Ten przepis jest już najprostszy z możliwych.
Śliwki dryluję i układam w słojach, każdą warstwę przesypując
cukrem. Następnie pasteryzuję słoje około 10 minut i zostawiam je w garnku z
wodą aż do wystygnięcia.
Śliwki będą idealne do ciasta, a sok po rozcieńczeniu z
wodą do picia. Smacznego!
Podobne przepisy
ŚliwowicaBabcine kluski na parze ze
śliwkamiCiasto ucierane ze
śliwkami – 2 tortownice 22 cm
Zielona sałatka zimowa
Szybkie ciasto ze
śliwkami