ßßß
Składniki1 kg śliwek1 kg cukruCzas przygotowania: 20 min plus 10 min pasteryzacjaTen rok obfitował w piękne owoce. Żal było nie skorzystać i nie zrobić zapasów na zimę. Zamrażarka jest pełna woreczków z poziomkami i borówką amerykańską, a śliwki powędrowały do słoja.Na razie 6 kg śliwek, ale jutro mam zamiar uskutecznić nieco bardziej zaprawy. Żeby tylko mi miejsca na ich przechowanie wystarczyło :)Ten przepis jest już najprostszy z możliwych. Śliwki dryluję i układam w słojach, każdą warstwę przesypując cukrem. Następnie pasteryzuję słoje około 10 minut i zostawiam je w garnku z wodą aż do wystygnięcia. Śliwki będą idealne do ciasta, a sok po rozcieńczeniu z wodą do picia. Smacznego!
Podobne przepisy
Śliwowica
Babcine kluski na parze ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami – 2 tortownice 22 cm
Zielona sałatka zimowa
Szybkie ciasto ze śliwkami