ßßß Cookit - przepis na Nalewka z głogu

Nalewka z głogu

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg głogu
1 l spirytusu
4 szklanki wody
6 goździków
50 dag cukru
cynamon - kora
1 cytryna
Czas przygotowania: 10 min plus 3 , 5 miesiąca
Zapraszam Was na ostatnią już w tym roku nalewkę. Pewnie starczy mi tego na kolejnych kilka lat ;) Dzisiaj nalewka z głogu, która zdecydowanie w swojej recepturze różni się od poprzednich. Nie ma z nią wiele zachodu i stosunkowo krótko czeka się na efekt końcowy.
Głóg zebrałam kilka dni temu (na szybko, więc tylko pół kilograma, ale w przepisie podaję Wam składniki na okrągły kilogram) i do dzisiaj leżał i czekał sobie w zamrażalniku. Owoce czyszczę z ogonków (resztek po kwiatkach nie usuwałam – nalewka i tak będzie filtrowana), myję i zalewam szklanką wody i spirytusem. Odstawiam zamknięte szczelnie owoce w nasłonecznione miejsce na dwa tygodnie.
Po tym czasie muszę przygotować syrop – gotuję 3 szklanki wody z cukrem, goździkami, kawałkiem cynamonu, skórką otartą z cytryny. Teraz pozostaje przecedzić wywar, ostudzić i połączyć uzyskany syrop z alkoholem zlanym z owoców.
Tak przygotowaną nalewkę stawiam w ciemnym miejscu na około 3 dni, a następnie filtruję i przelewam do butelek. Na zdjęciu może nieszczególnie widać różnicę, ale zapewniam Was, po przefiltrowaniu jest zdecydowanie klarowniej.
Nalewka powinna dojrzewać teraz przez przynajmniej 3 miesiące. Na zdrowie!
PS. Nie omieszkałam sróbować już teraz, czy aby smak właściwy ;) I myślę, że tak. W przyszłym roku raczej nazbieram tego głogu więcej. Choćbym znowu miała leczyć rany. Trudno. Warto :)
Podobne przepisy
Śliwowica
Nalewka z berberysu
Nalewka z owoców dzikiej róży
Nalewka z pigwowca
Piernik przekładany powidłem śliwkowym
Źródło:http://www.gryzz.pl/nalewka-z-glogu