Nalewka cytrynowa (cytrynówka)

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
cytryna 4 sztuk
spirytus 1 litrów
cukier 300 gramów
woda 5 szklanek
Wykonanie:
Cytryny wyszorować wrzucić do słoja, zalać spirytusem , zamknąć, odstawić na dwa dni.
Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.
Wymieszać z sokiem z cytryny i spirytusem, odstawić na miesiąc. Przefiltrować , rozlać do butelek.
Uwagi:
Nalewki na cytrusach mają orzeźwiający smak.
Można nimi wzmocnić herbatę .
Pomagają przy przeziębieniach i chorobach wątroby, a także przyspieszają przemianę materii.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Staropolska
Nalewki
Komentarze:
Autor: Marek
Data: 2009-12-04
Dziwny przepis. Cytryny wrzucamy do słoja - w całości ? Nieobrane ? Nieprzekrojone ?
Autor: Grzegorz
Data: 2009-02-25
Mozemy jeszcze wycisnac troszke pomarancza ale wtedy nie bedzie to juz cytrynowka tylko cytrusowka bedzie lepszy smak polecam :)
Autor: Grzegorz
Data: 2009-02-25
zamiast spirytusu moi drodzy mozemy uzyc np. absolventa smak bedzie delikatniejszy oraz niebedzie czuc %
Autor: tomek hronowski
Data: 2007-12-21
Zamiast cukru kochani, morzemy uzyc miodzik, bedzie jeszcze lepsza. wesolych i zdrowiutkich swiat zycy Tomek z californi
Autor: Karola
Data: 2007-12-06
Ja juz wcześniej robiłam bardzo podobna wersję nalewki. Super polecam.Rewelacja.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3340/Nalewka-cytrynowa-(cytrynowka)