Wykonanie
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wykorzystując jedynie zdrowe i dobre dla naszego ciała składniki jesteśmy w stanie wyczarować niesamowite desery. Wegańskie, bezglutenowe, bez
cukru i szybkie w przygotowaniu – to są założenia nowej
serii na blogu „Łatwy i zdrowy deser” . Pierwszy spełniające te warunki przepis znajdziecie klikając w link -
Czekoladki orzechowe (dwuskładnikowe).Wpis w ramach współpracy z
marką Primavika.Czy wiesz, że
pistacje zawierają najwięcej błonnika wśród wszystkich orzechów? A także jako jedyne
orzechy posiadają w swoim składzie luteinę, która zabezpiecza nasz wzrok zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej? Im więcej czytam o zaletach spożywania
pistacji tym bardziej cieszę się, że nowym produktem Primaviki jest właśnie
masło pistacjowe (w składzie: 99%
pistacji i szczypta
soli). Do kupienia już w styczniu, a dzisiaj u mnie na blogu jako składnik tego wspaniałego deseru.Dodatkowo na walory zdrowotne tego deseru wpływają rozdrobnione
migdały (najlepsze źródło
białka wśród
orzechów, obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają uwrażliwić organizm na insulinę),
daktyle (kolejne bogate źródło błonnika, a także żelaza i witamin A, B, C i K) i
nerkowce (mają m.in. działanie uspokajające dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu . A zawarte w nich selen i cynk mają świetne działanie na włosy i paznokcie).Skład (forma o średnicy 15cm)spód:100g
migdałów,4
daktyle,1 łyżka
wody.masa:200g
nerkowców namoczonych na noc,sok z 1
cytryny,4 łyżki
syropu klonowego,3 łyżki
masła pistacjowego Primavika,szczypta
soli.
Nerkowce zalać ciepłą
wodą i odstawić na noc.
Migdały wrzucić do malaksera i zblendować na drobno. Następnie dodać 4
daktyle i
wodę, blendować do powstania zwartej masy.Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą, następnie przy pomocy zmoczonych dłoni ugnieść masę
migdałowo-
daktylową na równy spód. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy.Z
nerkowców wylać
wodę, wrzucić je do malaksera razem z
sokiem z cytryny i
syropem klonowym. Zblendować całość na gładki krem.Do kremu dodać
masło pistacjowe i szczyptę
soli. Krótko zblendować do połączenia składników.Krem
pistacjowy wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.Po tym czasie ciasto jest gotowe, smacznego!





Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2015-12-07Czas przygotowania20MCzas gotowania0MCałkowity czas20MŚrednia ocena5na podstawie 2 ocenBardzo łatwe Bezglutenowe Boże Narodzenie Ciasta Desery Dietetyczne Przepisy
TortyTagiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisNastępny wpisInka bezglutenowa + warsztaty u Tomka JakubiakaTo był prawdziwie
orzechowy miesiąc na blogu! Prze [...] Czytaj dalej +Wegańskie, bezglutenowe, bez
cukru a do tego szy [...] Czytaj dalej +Święta bez pierogów? To nie Święta! Dlatego pomimo [...] Czytaj dalej +Ciasto z
owocami na
maślance (bezglutenowe)Uwielbiam wilgotne ciasta z
owocami i to właśnie t [...] Czytaj dalej +