Wykonanie
DOSTOJNA PAVLOVA, czyli chrupiąca z zewnątrz, mięciutka w środku
beza … przyjemnie kwaśne
czerwone porzeczki …
mascarpone … jak dla mnie idealne połączenie. Bardzo polecam!
S kładniki:6
jajek klasy L, potrzebne będą tylko
białka300 g
cukru1 łyżka
octu1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliDodatkowo:200 g
serka mascarpone200 g
czerwonej porzeczkiWykonanie:Na dużej blasze układamy papier do pieczenia, na jego środku rysujemy okrąg ok. 22 cm. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Do wysokiego naczynia wlewamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy
cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Do piany z
białek oddajemy
ocet i
mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy. Otrzymaną masę
białkową wykładamy na papier, formując okrąg, sprawnymi ruchami szpatułki podciągamy masę do góry tworząc mały „torcik”. Uformowana masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na ok.5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczmy prze ok 1,5 godziny.
Bezę studzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem na wierzch
bezy układamy ubity
serek mascarpone i
porzeczki.Smacznego!