Wykonanie
Biszkopty kojarzę z czasami przedszkola czy podstawówki, kiedy to popijane
mlekiem stanowiły najlepszy deser.Dzisiaj jednak podzielę się z
wami nieco podrasowanym przepisem. Biszkopciki zamiast
mąki pszennej zawierają
ryżową i ziemniaczaną. Według mnie smakują one niemalże jak oryginalne, ale znając ich skład, wyczuwam
mąkę ryżową.Biszkopciki te piekłam specjalnie do przygotowania pewnego deseru, który zaprezentuję wam jeszcze w tym tygodniu.Składniki:2
jajka2
białka4 łyżki
mąki ryżowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukruszczypta
soliWszystkie
białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich
sól i
cukier. Miksujemy dalej. Następnie wrzucamy
żółtka i mieszamy tylko do połączenia składników. Na sam koniec wsypujemy przesiane
mąki i całość mieszamy łyżką.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto za pomocą małej łyżeczki, formując okrągłe
biszkopty.Pieczemy je przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)