ßßß Cookit - przepis na Biszkopty ryżowe

Biszkopty ryżowe

nazwa

Wykonanie

Biszkopty kojarzę z czasami przedszkola czy podstawówki, kiedy to popijane mlekiem stanowiły najlepszy deser.
Dzisiaj jednak podzielę się z wami nieco podrasowanym przepisem. Biszkopciki zamiast mąki pszennej zawierają ryżową i ziemniaczaną. Według mnie smakują one niemalże jak oryginalne, ale znając ich skład, wyczuwam mąkę ryżową.
Biszkopciki te piekłam specjalnie do przygotowania pewnego deseru, który zaprezentuję wam jeszcze w tym tygodniu.
Składniki:
2 jajka
2 białka
4 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
szczypta soli
Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich sól i cukier. Miksujemy dalej. Następnie wrzucamy żółtka i mieszamy tylko do połączenia składników. Na sam koniec wsypujemy przesiane mąki i całość mieszamy łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto za pomocą małej łyżeczki, formując okrągłe biszkopty.
Pieczemy je przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/06/biszkopty-ryzowe.html