Wykonanie
Owocowe lody domowej roboty! …
truskawka i
ananas … w roli głównej …



Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. (przepis trochę zmodyfikowałam)Składniki:500 ml
mleka 3,2 %250 ml
śmietany kremówki 36 %100 g
cukru3
żółtkaDodatkowo:200 g
truskawek pokrojonych w kostkę100 g
ananasa pokrojonego w kostkę5 łyżek
cukru2 łyżki
wodyWykonanie:Do rondla wlewamy
mleko i
śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie za pomocą miksera ucieramy
żółtka z
cukrem, do czasu aż masa stanie się jasna i gładka. Do utartej masy dolewamy połowę zagotowanego
mleka ze
śmietaną, miksujemy. Mieszaninę przelewamy do pozostałego
mleka i ciągle mieszając podgrzewamy (nie gotujemy!), aby masa lekko zgęstniała. Mieszaninę odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce.Na patelnię wsypujemy
cukier, wlewamy
wodę i doprowadzamy do wrzenia, nie mieszamy. Gdy
cukier zacznie się karmelizować dodajemy
owoce i mieszamy.
Truskawki i
ananas puszczą sok, gotujemy je na wolny ogniu, do czasu aż płyn się zredukuje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Przygotowaną wcześniej masę wyjmujemy z lodówki i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, pod koniec miksowania dodajemy
owoce i ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę
lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania
lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.Gotową masę przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę
lody mieszamy lub miksujemy (czynność powtarzamy minimum 3-4
razy, jeśli chcemy, aby
lody był bardziej puszyste a
owoce nie opadły na dno masy). Zamrażamy.
Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.Smacznego!