ßßß


Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. (przepis trochę zmodyfikowałam)Składniki:500 ml mleka 3,2 %250 ml śmietany kremówki 36 %100 g cukru3 żółtkaDodatkowo:200 g truskawek pokrojonych w kostkę100 g ananasa pokrojonego w kostkę5 łyżek cukru2 łyżki wodyWykonanie:Do rondla wlewamy mleko i śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie za pomocą miksera ucieramy żółtka z cukrem, do czasu aż masa stanie się jasna i gładka. Do utartej masy dolewamy połowę zagotowanego mleka ze śmietaną, miksujemy. Mieszaninę przelewamy do pozostałego mleka i ciągle mieszając podgrzewamy (nie gotujemy!), aby masa lekko zgęstniała. Mieszaninę odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce.Na patelnię wsypujemy cukier, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, nie mieszamy. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodajemy owoce i mieszamy. Truskawki i ananas puszczą sok, gotujemy je na wolny ogniu, do czasu aż płyn się zredukuje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Przygotowaną wcześniej masę wyjmujemy z lodówki i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, pod koniec miksowania dodajemy owoce i ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.Gotową masę przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę lody mieszamy lub miksujemy (czynność powtarzamy minimum 3-4 razy, jeśli chcemy, aby lody był bardziej puszyste a owoce nie opadły na dno masy). Zamrażamy. Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.Smacznego!