ßßß
Kupiłam pięknego dojrzałego ananasa - tak się ładnie do mnie uśmiechał ze sklepowej półki. Najpierw kupiłam, a potem zaczęłam się zastanawiać co z niego zrobić... ? Mamy lato, za oknem upał, padło więc na lody. Całe szczęście misa od maszynki do lodów w zamrażarce, można działać i kręcić.
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzeniaSkładniki:5 dużych żółtek90 g cukru250 ml mleka20 ml kremówki350 g świeżego ananasa
Wykonanie:Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie miksujemy. Wstawiamy do lodówki.Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.Następnie masę żółtkową, kremówkę i ananasa mieszamy delikatnie do połączenia składników.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy je w zamrażarce przez kolejne 3-4 godziny.