Wykonanie
Pin It

Kupiłam pięknego dojrzałego
ananasa - tak się ładnie do mnie uśmiechał ze sklepowej półki. Najpierw kupiłam, a
potem zaczęłam się zastanawiać co z niego zrobić... ? Mamy lato, za oknem upał, padło więc na
lody. Całe szczęście misa od maszynki do
lodów w zamrażarce, można działać i kręcić.


Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzeniaSkładniki:5 dużych
żółtek90 g
cukru250 ml
mleka20 ml kremówki350 g świeżego
ananasa
Wykonanie:Ważne przy robieniu
lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie miksujemy. Wstawiamy do lodówki.
Żółtka ubijamy z
cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich
mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.Następnie masę
żółtkową, kremówkę i
ananasa mieszamy delikatnie do połączenia składników.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę
lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy je w zamrażarce przez kolejne 3-4 godziny.
