Wykonanie

Pamiętacie przepis na przesłodkie, zamulające kawałeczki cocada . Oryginalny przepis tego jednego z najsłynniejszych przysmaków brazylijskich oraz historię powstania znajdziecie na linku - cocada . Już wtedy wspominaliśmy, że cocada może zostać urozmaicona poprzez dodanie do niej np.
owoców.Dzisiaj przygotujemy wersję dietetyczną z
ananasem:-).
Ananas,
Drodzy Państwo, jest stosowany szeroko w
Brazylii jako środek odchudzający, 2 plastry
ananasa na śniadanie i kilogramy lecą. Zdaniem Brasileiro, to efekt tego że
ananas wypala nasz tłuszczyk, bo czyż nie czuć jak piecze nas czasami skóra ust gdy go jemy? Hmm coś w tym jest, dlatego nazwałam naszą cocadę dietetyczną, to co pochłoniemy kalorycznego w postaci
cukru i
mleka skondesowanego, spalimy naszym
ananasem.Składniki (dzisiaj zrobimy mniej niż ostatnio i spróbujemy inne proporcje):pół szklanki
mleka słodzonego, zagęszczanego1,5 szklanki
cukru80 g
wiórków kokosowychgruby plaster
ananasa (będzie bardziej dietetycznie)Sposób przygotowania:

Miksujemy na papkę plaster
ananasa. Ta papka powoduje, że zmieniliśmy troszkę proporcję dodając więcej
cukru i wiórków. W misce mieszamy skondensowane
mleko,
cukier,
wiórki kokosowe i papkę z
ananasa, a następnie przekładamy do średniej wielkości garnka lub rondelka.

Stawiamy na niskim ogniu (np. dla kuchenki indukcyjnej - moc 5) i gotujemy ok. 30 minut, mieszając, aby nie przypalić dna garnka. Masa cocada musi być prawie sucha. Dlatego w zależności od kuchenki ten proces może potrwać dłużej lub krócej. Gotujmy raczej na niższym ogniu a dłużej. Masa cocada jest gotowa gdy jest na tyle sucha że odrywa się kawałkami od dna a tylko na tyle mokra żebyśmy mogli z niej uformować kuleczki czy też inne formy. Jak to z przepisami jest, możemy trochę modyfikować proporcję jeśli widzimy że nadal masa jest mokra dodajmy troszkę więcej
cukru lub wiórek.Po ugotowaniu wystawmy na chwilę za okno/ na balkon do przestudzenia.

Gotowe przekładamy do blaszki lub formy na ciasto (po ostudzeniu pokroimy w małe kawałki). My tym razem dla odmiany postanowiliśmy zrobić kuleczki które obtoczyliśmy w wiórkach
kokosowych a następnie ułożyliśmy w małych foremeczek na muffinki (takich malutkich 25 - 40 mm).Odkładamy do lodówki na godzinę aby się oziębiło i nabrało twardości. Można też na 10 minut dodatkowo wstawić do zamrażarki.Cocada jest pyszna tego samego dnia ale im dłużej postanie w lodówce tym jej pyszność wzrośnie (nasza ostatnio przetrwała cały tydzień).Ps.
mleko zagęszczone zachowajmy, przyda się nam wkrótce do kolejnych przepisów:-) tylko z puszeczki proszę przelać do kubka lub pojemnika plastikowego - Brasileiro jest bardzo przeczulony na punkcie przechowywania żywności w puszkach metalowych.
