Wykonanie
Uwielbiam
czekoladę, zwłaszcza gorzką z dodatkiem
pomarańczy! Dlaczego też nie zrobić takich lodów?! Mocno
czekoladowych, z dużą ilością
kakao i
skórki pomarańczowej! Zdaniem moich domowników oraz moim skromnym zdaniem, wyszły rewelacyjnie! Bardzo polecam!



Składniki:200 ml
mleka 3,2 %250 ml
śmietany kremówki 36 %50 g
cukru150
gorzkiej czekolady 70 %4 łyżki
kakao40 g drobno pokrojonej kandyzowanej
skórki pomarańczowejWykonanie:Do rondla wlewamy
mleko i
śmietaną, dodajemy
cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika, dodajemy połamane
czekolady i przesiane
kakao. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Masę wystudzamy, a następnie schładzamy w lodówce.Dobrze schłodzoną masę czekoladowa miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę
lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania
lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.Do zmiksowanej masy dodajemy
skórkę pomarańczową, mieszamy, a następnie przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę
lody mieszamy (czynność powtarzamy minimum 2-3
razy, jeśli chcemy, aby
lody był puszyste i pozbawione kryształków
lodu, a
skórka pomarańczowa nie opadła na dno masy). Zamrażamy.
Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarnik na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.Smacznego!