Wykonanie
Włoskie kluseczki podane z aromatycznym pesto. Polecam!


Składniki na gnocchi:1kg
ziemniaków300 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soliWykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z
solą do miękkości, przeciskamy przez praskę. Gdy masa ziemniaczana lekko przestygnie dodajemy
mąkę oraz
sól. Całość wyrabiamy na stolnicy podsypując
mąką, tak, aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się zbytnio do rąk. Masę rozwałkowujemy na „placek” grubości ok. 1,5cm, kroimy na paski. Od paska odrywamy po kawałku masy i rolujemy w rękach „wałeczek”, następnie robimy lekkie wgłębienie widelcem. czynność powtarzamy. Gniocchi wrzucamy do wrzącej
wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wówczas są gotowe do wyłowienia. Nie gotujemy ich dużej, aby się nie rozpadły.Gniocchi podajemy zaraz po ugotowaniu z aromatycznym
bazyliowym pesto. Przepis na pesto znajdziecie tutaj .Smacznego!