Wykonanie

Uwielbiam te pierogi nadziewane
makiem,
miodem,
orzechami i
bakaliami. "Wareniki" króluj ą w moim domu na ś wi ą tecznym
stole i zachwycaj ą mnie za ka ż dym razem .... Niebia ń ski smak, wprost nie do opisania .... Ale n ajlepsze w tym przepisie jest to, ż e pierogi mo ż na przygotowa ć wcze ś niej i zamrozi ć, a nast ę pnie wyj ąć, kiedy b ę d ą potrzebne ....Mam wiadomości od zaprzyjaźnionych górali w Beskidach: w góry wróciła piękna, złota jesień, wczoraj w słońcu było sześć stopni plus, a jeszcze kilka dni temu mróz i opady śniegu. Mikołaj, renifery, sanie - jak sobie poradzi Mikołaj bez śniegu?Składniki na 60 pierog ów:Na ciasto:650 g m ąki pszennej ekologicznejok. 2 filiżanek ciepłej
wody (ile wejdzie)Na farsz:zobacz składniki do tego przepisu na masę
makowąDo dekoracji:
cynamonorzechy włoskiekilka
daktylisuszona żurawinaPrzygotowanie:Farsz: przygotuj według tego przepisu na masę
makową .Z
mąki i ciepłej
wody zagnieć ciasto na pierogi. Rozwałkuj na cienkie placki, a następnie filiżanką powycinaj małe krążki. Na środek każdego krążka nakładaj kulkę farszu i zlepiaj jak tradycyjne pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną.Podawaj udekorowane poł ówkami
orzechów w łoskich i
suszonymi owocami. Moja rada: Część pierog ów mo żna zjeść od razu, resztę zamrozić i wyjąć, kiedy będą potrzebne.



