Wykonanie

Jesienna wersja
kaszy jaglanej - ugotowałam ją na
soku jabłkowym, dzięki
czemu nabrała charakterystycznego dla
jabłek nieco kwaśnego posmaku. Do tego, dla osłody,
daktyle i
suszona żurawina, a dla podkreślenia tych smaków - szczypta
cynamonu. Pyszne połączenie!Składniki (na 4 porcje):5-6
daktyli, drobno posiekanych1 szkl
wody1 szkl
soku jabłkowego3/4 szkl
kaszy jaglanej, opłukanej2 łyżki nasion
amarantusa (niekoniecznie, jeśli ich nie używasz weź nieco więcej
kaszy jaglanej)garść
żurawiny suszonej1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
siemienia lnianego, zmielonegoDo garnka wlewam
wodę i
sok jabłkowy, wrzucam
daktyle i
żurawinę, zagotowuję. Następnie dodaję nasiona
amarantusa oraz opłukaną
kaszę jaglaną. Gotuję ok. 20 minut, aż
kasza wchłonie prawie cały płyn.Po ugotowaniu dodaję
cynamon oraz zmielone
siemię lniane. Przekładam do miseczek i od razu podaję :) Czasem, dla wzbogacenia wartości ożywczych (szczególnie dzieciom), dodaję po 1 łyżeczce
oleju lnianego (lub jakiegoś innego nieoczyszczonego).