Wykonanie
Wkrótce Dzień Dziecka, mam więc dziś dla Was propozycję na małe co nie co dla maluchów. Tym razem wersja dla dziewczynek- różowe babeczki wypełnione
morelową konfiturą, z dużą ilością
bitej śmietany i różową
czekoladą. Takie babeczki na pewno wywołają uśmiech na twarzy dziecka. Wiem, bo sprawdziłam na kilku:)Składniki na 9 sztuk: na ciasto:170 g
mąki70 g
cukru1
jajko110 ml
mleka50 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniadodatkowo:3-4 łyżki
konfitury morelowej200 ml
śmietanki kremówki1 opakowanie
śnieżki2 łyżki wiórek z różowej
czekoladyMasło stopić i wystudzić. Składniki ciasta wymieszać rózgą, nie za długo, tylko do połączenie składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić
ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C przez około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy są upieczone. Wystudzić i w każdej wydrążyć środek za pomocą np. małej łyżeczki.Napełnić
konfiturą.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno ze
śnieżką. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i wycisnąć na babeczki. Posypać
czekoladą.Przepięknie pachnące wiórki z różowej
czekolady a także wiele innych dekoracji możecie kupić na stronie www.slodkiswiat.com.pl