Wykonanie
Miałam ochotę na
rybę i to na delikatną
rybę. Jedną z moich ulubionych jest
dorsz, doskonały do zup, dań głównych, panierowania. Jest wyborny i delikatny. To właśnie jego połączyłam z marynatą i ugotowałam na parze w stylu orientalnym. Do marynaty użyłam moich ulubionych azjatyckich przypraw,
imbiru i
czosnku, a dla wzmocnienia smaku dania,
rybę obsypałam aromatycznym
zielonym pieprzem. Do dania podałam
ryż jaśminowy wymieszany z świeżą, siekaną
kolendrą. Pyszności! :)Danie z dedykacją dla osoby, która użyczyła mi parownik! :)(danie dla 2 osób)Składniki:1
filet z dorsza (około 350-400 g)1 łyżeczka świeżo startego
imbiru1 łyżeczka świeżo startego
czosnku2 łyżeczki
zielonego pieprzu, lekko zgniecionego2 łyżeczki
soli morskiej1/4 szklanki świeżego
imbiru pokrojonego w cienkie zapałki2 garście
ryżu jaśminowego1 łyżka siekanej
kolendry (świeżej)Przygotowanie:
Filet z dorsza umyć i osuszyć ręcznikiem. Natrzeć z dwóch stron mieszanką startego
imbiru,
czosnku,
zielonego pieprzu i 1 łyżeczki
soli. Odstawić w marynacie na kilka godzin lub na noc.Nastawić parownik nad garnkiem z gotującą się
wodą. Filet wyciągnąć na deskę i pokroić na kilka kawałków. Kawałki posypać pozostałą łyżeczką
soli i położyć na kawałku papieru do pieczenia. Przenieść filety wraz z papierem do parownika, posypać słupkami
imbiru (jeśli dzielimy
rybę na dwie tury, należy podzielić także porcję
imbiru). Zamknąć parownik i gotować przez około 10 minut.W międzyczasie ugotować
ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciepły, lecz nie gorący
ryż połączyć z
kolendrą.
Ryż podawać z ciepłą
rybą.