ßßß Cookit - przepis na Dorsz z parownika z imbirem i zielonym pieprzem

Dorsz z parownika z imbirem i zielonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na rybę i to na delikatną rybę. Jedną z moich ulubionych jest dorsz, doskonały do zup, dań głównych, panierowania. Jest wyborny i delikatny. To właśnie jego połączyłam z marynatą i ugotowałam na parze w stylu orientalnym. Do marynaty użyłam moich ulubionych azjatyckich przypraw, imbiru i czosnku, a dla wzmocnienia smaku dania, rybę obsypałam aromatycznym zielonym pieprzem. Do dania podałam ryż jaśminowy wymieszany z świeżą, siekaną kolendrą. Pyszności! :)
Danie z dedykacją dla osoby, która użyczyła mi parownik! :)
(danie dla 2 osób)
Składniki:
1 filet z dorsza (około 350-400 g)
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka świeżo startego czosnku
2 łyżeczki zielonego pieprzu, lekko zgniecionego
2 łyżeczki soli morskiej
1/4 szklanki świeżego imbiru pokrojonego w cienkie zapałki
2 garście ryżu jaśminowego
1 łyżka siekanej kolendry (świeżej)
Przygotowanie:
Filet z dorsza umyć i osuszyć ręcznikiem. Natrzeć z dwóch stron mieszanką startego imbiru, czosnku, zielonego pieprzu i 1 łyżeczki soli. Odstawić w marynacie na kilka godzin lub na noc.
Nastawić parownik nad garnkiem z gotującą się wodą. Filet wyciągnąć na deskę i pokroić na kilka kawałków. Kawałki posypać pozostałą łyżeczką soli i położyć na kawałku papieru do pieczenia. Przenieść filety wraz z papierem do parownika, posypać słupkami imbiru (jeśli dzielimy rybę na dwie tury, należy podzielić także porcję imbiru). Zamknąć parownik i gotować przez około 10 minut.
W międzyczasie ugotować ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciepły, lecz nie gorący ryż połączyć z kolendrą. Ryż podawać z ciepłą rybą.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_94_dorsz-z-parownika-z-imbirem-i-zielonym-pieprzem.html