Wykonanie
Sobota, Październik 18, 2014, 15:43
Smaki Tajlandii o lekko pikantnym i
cytrusowym smaku to nic innego jak zielone
curry z
kurczakiem. Danie jest lekkie, kremowe, a zarazem rozgrzewające i sycące, idealne na obiad w orientalnym klimacie.Uwielbiam zielone
curry, to chyba jedno z moich ulubionych rodzajów. Pastę
curry dodaje praktycznie wszędzie, do zup, dań głównych,
sosów. To właśnie zielone
curry, w porównaniu do czerwonego czy żółtego, najbardziej kojarzy mi się ze wschodem i potrawami orientalnymi. To połączenie
chilli,
kolendry i
trawy cytrynowej to właśnie są moje smaki. Poniższy przepis to chyba jedno z najszybszych i najprostszych dań tego typu.Przepis zaczerpnęłam z magazynu "Akademia Smaku".(porcja na 4 osoby)Składniki:400 g
mleczka kokosowego4 suszone liście
limonki Kaffir400 g
piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę2 szklanki
kiełków fasoli mung4 łyżki zielonej pasty
curry500 g
ryżu jaśminowegoPrzygotowanie:Do wysokiego rondla wlewamy
mleczko kokosowe i gotujemy około 2 minut aż
mleko nabierze jednolitej konsystencji.Dodajemy pastę
curry i mieszamy do połączenia się składników.Dodajemy
kurczaka,
kiełki i liście
limonki. Mieszamy całość i przykrywamy. Gotujemy około 15-20 minut, aż
kurczak całkiem się ugotuje.W międzyczasie gdy
curry się gotuje, przygotowujemy
ryż jaśminowy wg instrukcji na opakowaniu.Gotowe
curry podajemy z ugotowanym
ryżem.