ßßß Cookit - przepis na Tajskie zielone curry z kurczakiem

Tajskie zielone curry z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Sobota, Październik 18, 2014, 15:43
Smaki Tajlandii o lekko pikantnym i cytrusowym smaku to nic innego jak zielone curry z kurczakiem. Danie jest lekkie, kremowe, a zarazem rozgrzewające i sycące, idealne na obiad w orientalnym klimacie.
Uwielbiam zielone curry, to chyba jedno z moich ulubionych rodzajów. Pastę curry dodaje praktycznie wszędzie, do zup, dań głównych, sosów. To właśnie zielone curry, w porównaniu do czerwonego czy żółtego, najbardziej kojarzy mi się ze wschodem i potrawami orientalnymi. To połączenie chilli, kolendry i trawy cytrynowej to właśnie są moje smaki. Poniższy przepis to chyba jedno z najszybszych i najprostszych dań tego typu.
Przepis zaczerpnęłam z magazynu "Akademia Smaku".
(porcja na 4 osoby)
Składniki:
400 g mleczka kokosowego
4 suszone liście limonki Kaffir
400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
2 szklanki kiełków fasoli mung
4 łyżki zielonej pasty curry
500 g ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
Do wysokiego rondla wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy około 2 minut aż mleko nabierze jednolitej konsystencji.
Dodajemy pastę curry i mieszamy do połączenia się składników.
Dodajemy kurczaka, kiełki i liście limonki. Mieszamy całość i przykrywamy. Gotujemy około 15-20 minut, aż kurczak całkiem się ugotuje.
W międzyczasie gdy curry się gotuje, przygotowujemy ryż jaśminowy wg instrukcji na opakowaniu.
Gotowe curry podajemy z ugotowanym ryżem.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_89_tajskie-zielone-curry-z-kurczakiem.html