Wykonanie
Grillowane
kalmary i
ośmiorniczki to dla mnie smaki Chorwacji i
krajów śródziemnomorskich. Uwielbiam jeść je w ten sposób, lub podawane z dodatkiem
sosu majonezowego do maczania, to równie smaczne przygotowanie co
owoce morza pieczone w cieście na głębokim tłuszczu. Coś pysznego! Przepis jest banalny i błyskawiczny w przygotowaniu. Naprawdę warto spróbować.Przepis na 3-4 osobySkładniki:18-24,
młodych sprawionych
kalmarów (baby)gruboziarnista
sól morska4 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżki
octu z
białego wina3 ząbki
czosnku3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiszczypta
cukrusólpieprzPrzygotowanie:
Kalmary posypać
solą morską i odstawić na 10 minut.Na patelnię do grilla nalać odrobinę
oliwy i podgrzać, aż zacznie się dymić. Teraz położyć
kalmary i smażyć około minuty, tylko raz je przewracając.Pozostałą
oliwę wymieszać z
octem winnym. Wycisnąć do tego obrany
czosnek. Dodać
natkę pietruszki i
cukier, doprawić
pieprzem i
solą. Wymieszać w sosie
kalmary i podawać.
Najprościej kupić świeże
kalmary w sklepie i sprawić je samemu, takie będą najsmaczniejsze. Gotowe, sprawione
kalmary, wystarczy tylko rozmrozić w ciepłej wodzie, osuszyć i postępować zgodnie z przepisem. Jeżeli uznacie, że czas grillowania
kalmarów w waszym przypadku jest zbyt krótki, przetrzymajcie je minutę dłużej, wszystko zależy od patelni i ognia na jakim je smażycie. Najlepszy jest największy ogień, wtedy
owoce morza będą zgrillowane, a nie ugotowane. Dobrze jest też smażyć po kilka sztuk, nie wszystkie
kalmary na raz, żeby temperatura
oliwy na patelni nam się zbyt mocno nie obniżyła podczas grillowania.