ßßß Cookit - przepis na Grillowane kalmary z oliwą i pietruszką

Grillowane kalmary z oliwą i pietruszką

nazwa

Wykonanie

Grillowane kalmary i ośmiorniczki to dla mnie smaki Chorwacji i krajów śródziemnomorskich. Uwielbiam jeść je w ten sposób, lub podawane z dodatkiem sosu majonezowego do maczania, to równie smaczne przygotowanie co owoce morza pieczone w cieście na głębokim tłuszczu. Coś pysznego! Przepis jest banalny i błyskawiczny w przygotowaniu. Naprawdę warto spróbować.
Przepis na 3-4 osoby
Składniki:
18-24, młodych sprawionych kalmarów (baby)
gruboziarnista sól morska
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki octu z białego wina
3 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kalmary posypać solą morską i odstawić na 10 minut.
Na patelnię do grilla nalać odrobinę oliwy i podgrzać, aż zacznie się dymić. Teraz położyć kalmary i smażyć około minuty, tylko raz je przewracając.
Pozostałą oliwę wymieszać z octem winnym. Wycisnąć do tego obrany czosnek. Dodać natkę pietruszki i cukier, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać w sosie kalmary i podawać.
Najprościej kupić świeże kalmary w sklepie i sprawić je samemu, takie będą najsmaczniejsze. Gotowe, sprawione kalmary, wystarczy tylko rozmrozić w ciepłej wodzie, osuszyć i postępować zgodnie z przepisem. Jeżeli uznacie, że czas grillowania kalmarów w waszym przypadku jest zbyt krótki, przetrzymajcie je minutę dłużej, wszystko zależy od patelni i ognia na jakim je smażycie. Najlepszy jest największy ogień, wtedy owoce morza będą zgrillowane, a nie ugotowane. Dobrze jest też smażyć po kilka sztuk, nie wszystkie kalmary na raz, żeby temperatura oliwy na patelni nam się zbyt mocno nie obniżyła podczas grillowania.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_82_grillowane-kalmary-z-oliwa-i-pietruszka.html