ßßß Cookit - przepis na Risotto z dynią

Risotto z dynią

nazwa

Wykonanie

Kocham dynię i uwielbiam jesień, ale to już chyba mówiłam ;). Tym razem postawiłam na prostotę, czyli risotto z dynią. Bez dodatków i dziwnych składników, prosto i smacznie. Obowiązkowo z duża ilością gałki muszkatołowej. Domowy bulion gotuję dzień wcześniej, staram się go aromatyzować odrobinę mocniej niż typowy bulion na zupę czy rosół. Dodaję dużo ziół, sporo natki, świeżego lubczyku i rozgnieciony czosnek. Dla nie-wegetarian, można dodać skrzydełka bądź udko z kurczaka. Warto przygotować takie danie na długie jesienne wieczory.
Składniki:
350 g dyni, pokrojonej w niewielką kostkę
50 g masła
4 szalotki, posiekane
1,5 litra wywaru z warzyw
1 szklanka ryżu do risotto
1 szklanka białego półwytrawnego wina
1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Część masła (30g) rozpuścić na głębokiej patelni. Dodać szalotki i smażyć aż do zeszklenia. Wsypać ryż i smażyć dwie, trzy minuty aż ryż cały oblepi się w maśle.
Zalać ryż białym winem i gotować na średnim ogniu aż do odparowania. Wsypać dynię i chwilę podsmażyć.
Zalać ryż chochelką gorącego bulionu i mieszać aż cały się wchłonie. Czynność powtarzać aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (większość bulionu powinna zostać zużyta, część jednak może pozostać).
Na końcu dodać gałkę muszkatołową, pieprz i ewentualanie sól jeśli to konieczne. Dodać resztę masła i dobrze wymieszać. Podawać od razu.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_158_risotto-z-dynia.html