Wykonanie
Kocham
dynię i uwielbiam jesień, ale to już chyba mówiłam ;). Tym razem postawiłam na prostotę, czyli risotto z
dynią. Bez dodatków i
dziwnych składników, prosto i smacznie. Obowiązkowo z duża ilością
gałki muszkatołowej. Domowy
bulion gotuję dzień wcześniej, staram się go aromatyzować odrobinę mocniej niż typowy
bulion na zupę czy rosół. Dodaję dużo
ziół, sporo
natki, świeżego
lubczyku i rozgnieciony
czosnek. Dla nie-wegetarian, można dodać skrzydełka bądź
udko z kurczaka. Warto przygotować takie danie na długie jesienne wieczory.Składniki:350 g dyni, pokrojonej w niewielką kostkę50 g
masła4
szalotki, posiekane1,5 litra
wywaru z warzyw1 szklanka
ryżu do risotto1 szklanka białego
półwytrawnego wina1/5 łyżeczki
gałki muszkatołowejsólpieprzPrzygotowanie:Część
masła (30g) rozpuścić na głębokiej patelni. Dodać
szalotki i smażyć aż do zeszklenia. Wsypać
ryż i smażyć dwie, trzy minuty aż
ryż cały oblepi się w
maśle.Zalać
ryż białym winem i gotować na średnim ogniu aż do odparowania. Wsypać
dynię i chwilę podsmażyć.Zalać
ryż chochelką gorącego
bulionu i mieszać aż cały się wchłonie. Czynność powtarzać aż
ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (większość
bulionu powinna zostać zużyta, część jednak może pozostać).Na końcu dodać
gałkę muszkatołową,
pieprz i ewentualanie
sól jeśli to konieczne. Dodać resztę
masła i dobrze wymieszać. Podawać od razu.