Wykonanie
Ta mieszanka na gorącą
czekoladę uratuje Was w zimowe wieczory!No i oczywiście dobra książka też :)
Składniki:200 g
gorzkiej czekolady (minimum 70%
kakao)100 g
kakao w proszku (dobrej jakości)100 g
cukru pudru50 g
mąki kukurydzianejSzczypta
soliPrzepis:
Czekoladę umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie łamiemy
czekoladę na kawałki, umieszczamy w blenderze i miksujemy na "puch". Do
czekolady dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie ze sobą (np. pulsacyjnie). Przygotowany proszek przesypujemy do puszki i tam go przechowujemy. Taka ilość wystarczy nam na dłuuugo :)
Przygotowanie gorącej
czekolady:Nalej do kubka
mleka i przelej je do garnuszka. Do
mleka dodaj 2-3 czubate łyżki proszku i gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut cały czas mieszając trzepaczką aż
czekolada będzie miała gładką konsystencję i zgęstnieje. Gorącą
czekoladę podajemy w towarzystwie marshmallows :)
Dzisiejszą gorącą
czekoladę przygotowałam z dodatkiem soku z
malin z
miodem firmy Eterno. Dodałam łyżkę soku na dno kubka, zalałam gorącą
czekoladą i wierzch posypałam oczywiście marshmallows. Dzięki temu na końcu mamy jeszcze słodszą niespodziankę :)