Nie ma jak zupa domowej roboty, a jeszcze taka z naszego dzieciństwa którą robi mama. Zeszło mnie na wspomnienia, dlatego dzisiaj zupa ogórkowa.SKŁADNIKI300 g żeberek wieprzowych2 marchewki1 pietruszka4-5 ziemniaków5 ogórków kiszonych2 łyżki koperku2 łyżki śmietany 18%JAK TO ZROBIĆMięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy wszystkie szumowiny i wrzucamy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok.30minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Zupę solimy, pieprzymy, dajemy vegetę - oczywiście dosmaczanie wg upodobań. Przed podaniem zaprawiamy zupę śmietaną. Do miseczki ze śmietaną odlewamy trochę zupy i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, tak rozrobioną śmietanę wlewamy do garnka. Dosypujemy koperek.