Wykonanie

Chodząc na warsztaty mam okazję poznawać różne smaki. Z rachunku prawdopodobieństwa można wyliczyć, że jeżeli do tej
pory serwowano nam potrawy po spróbowaniu, których prawie krzyczałam z ekstazy to w końcu pojawi się potrawa po której mam ochotę uciekać.

Zdaję sobie sprawę, że wychodzi ze mnie po trosze hipokrytka i jako bloger kulinarny powinnam być otwarta na każdą „formę” jedzenia. Mam jednak pewne zasady i nawet stwierdzenie „do pewnych smaków trzeba dorosnąć” w tym przypadku się nie sprawdzi. W restauracji to danie spróbowałam (
serio musiałam się przemóc bo jak mam wyrobić sobie o czymś opinię gdy tego nie jadłam?). Zmusiłam się i zjadłam dosłownie kawałeczek.Przepis i zdjęcia Wam podaję, bo liczę, że są tutaj również miłośnicy żołądków, flaczków, ozorków, cynaderek czy innych knedliczków. Ja do nich zdecydowanie nie należę.Puree było bardzo dobre.Składniki:0,5 kg
żołądków drobiowychopakowanie
mrożonej włoszczyznyopakowanie
zielonego groszkurukola0,5l
śmietany 36%1 łyżka
masła2
liście laurowesól,
pieprzŻołądki myjemy, oczyszczamy a następnie gotujemy w wodzie z połową opakowania
włoszczyzny, liśćmi laurowymi,
solą i
pieprzem przez 45-60 minut. Żołądki wyjmujemy i osuszamy.Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy drugą część
włoszczyzny. Podsmażamy i dodajemy żołądki. Całość zalewamy
śmietaną. Dusimy około 15 minut, doprawiamy do smaku. Dodajemy
rukolę.W osolonej wodzie gotujemy
zielony groszek. Odcedzamy i miksujemy z dodatkiem
masła oraz
śmietany na puree.Ktoś się skusi na porcyjkę?