ßßß
Absolutnie rewelacyjne gofry!Długo szukałam odpowiedniego przepisu…Przetestowałam kilka innych, ale daleko im było do miana „Pycha”…Prezentowane dzisiaj gofry pięknie rosną, są chrupiące i pełne zdrowych płatków owsianych.Podane z twarożkiem, świeżymi owocami i odrobiną syropu z agawy będą smakowały absolutnie każdemu :)Gorąco polecam!Przepis znalazłam na blogu „Tylko spróbuj” :)Składniki:Na około 10 dużych sztuk – po 2 łyżki ciasta na 1 gofra lubokoło 20 małych – po 1 łyżce ciasta na sztukę.Składniki suche:1 szklanka płatków owsianych1 szklanka mąki pszennej (lub orkiszowej)1 łyżka mleka w proszku1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozyszczypta soliSkładniki mokre:1 i 1/2 szklanki wody40-50 g (4-5 łyżek) masła (nie należy zastępować margaryną)kilka kropli esencji waniliowejDodatkowo:7 g (1 opakowanie) suchych drożdży2 jajka w temperaturze pokojowej
Wykonanie:Mokre składniki lekko podgrzać, żeby były ciepłe, ale nie gorące. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić na około 5-10 minut, żeby zaczyn zaczął rosnąć.Suche składniki wymieszać w dużej misce (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Do suchych składników dodać zaczyn z drożdżami i jajka i dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. (Uwaga: Ciasto będzie miało półpłynną konsystencję.)Miskę przykryć folią i wstawić na 8-10 godzin do lodówki (najwygodniej jest zrobić ciasto wieczorem i wstawić je do lodówki na noc lub rano i wtedy gofry będą na popołudniowy podwieczorek).Gofry piec w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 7-8 minut. Jeśli jest taka możliwość, dobrze jest odwracać gofrownicę i piec gofry po 3-4 minuty z każdej strony. Gofry będą wtedy równo wypieczone.Uwaga: Ja posmarowałam gofrownicę odrobiną oleju tylko przed pieczeniem pierwszej partii gofrów. Potem nie było to już konieczne.Gofry podawać z twarożkiem, świeżymi owocami i odrobiną syropu z agawy.Smacznego :)