Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ach ten tłusty czwartek, zmora wszystkich na diecie. Co prawda w tym roku już dawno minął, jednak przepis został i czeka. Nie ukrywam, że smażenie pączków ma w sobie coś niesamowitego. Ciasta piekę dość często jednak czasu aby zabrać się za pączki zawsze brakuje. W końcu dobre wymagają kilku godzin wyrastania. Te tutaj są pyszne, pulchne i leciutkie, delikatnie rozpływają się w ustach. Pamiętajcie , że dobre pączki potrzebują dużo czasu, czułości , ciepła i spokojuOj chyba mam z nimi dużo wspólnego, ogólne stwierdzeni, że
ciasto drożdżowe ma coś wspólnego z kobietą ma moją aprobatę. Ot co , koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:zaczyn:1 szklanka
mleka 3,2 %3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru50 g
drożdżyciasto:500 g
mąki tortowej5
żółtek2 łyżki
spirytusu3 łyżki
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią50 g
masładżem różany do nadzianiaPrzygotowanie:Zrobić zaczyn:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim
drożdże, dodać
cukier i
mąkę.Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Stopić
masło.
Mąkę przesiać dodać do niej
żółtka, zaczyn i
spirytus.Wyrabiając ciasto wlewać
masło.Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Po wyrośnięciu rozwałkować, oszczędnie podsypując
mąką (
mąka pali się w trakcie smażenia) na grubość 2,5 – 3 cm, szklanką o średnicy 5 cm wycinać kółka,odstawić je pod ściereczką do wyrośnięcia na 25 minut, aż mocno się napuszą.Rozgrzać
olej do 180 stopni, smażyć pączki po 1,5 minuty z każdej strony, aż się zrumienią, ale nie ściemnieją.Gorące pączki nadziewać szprycą
konfiturą z
płatków róży lub ulubioną ( różne propozycje znajdziecie na blogu).Powiązane notki:Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )Domowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )Łatwe Pączki – pączusiePączki z całych jajPączki na parze – pampuchy,
drożdżowe kluski na parze – prosty przepis