ßßß
Składniki:zaczyn:1 szklanka mleka 3,2 %3 łyżki mąki3 łyżki cukru50 g drożdżyciasto:500 g mąki tortowej5 żółtek2 łyżki spirytusu3 łyżki cukru1 łyżka cukru z wanilią50 g masładżem różany do nadzianiaPrzygotowanie:Zrobić zaczyn: Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i mąkę.Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Stopić masło.Mąkę przesiać dodać do niej żółtka, zaczyn i spirytus.Wyrabiając ciasto wlewać masło.Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Po wyrośnięciu rozwałkować, oszczędnie podsypując mąką ( mąka pali się w trakcie smażenia) na grubość 2,5 – 3 cm, szklanką o średnicy 5 cm wycinać kółka,odstawić je pod ściereczką do wyrośnięcia na 25 minut, aż mocno się napuszą.Rozgrzać olej do 180 stopni, smażyć pączki po 1,5 minuty z każdej strony, aż się zrumienią, ale nie ściemnieją.Gorące pączki nadziewać szprycą konfiturą z płatków róży lub ulubioną ( różne propozycje znajdziecie na blogu).Powiązane notki:Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )Domowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )Łatwe Pączki – pączusiePączki z całych jajPączki na parze – pampuchy, drożdżowe kluski na parze – prosty przepis