ßßß Cookit - przepis na Rogaliki maślane z powidłami morelowymi i masłem orzechowym

Rogaliki maślane z powidłami morelowymi i masłem orzechowym

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Uwielbiam wypieki na drożdżach, jeśli o mnie chodzi mogłabym je jeść nawet na surowo – co wiadomo – powoduje później zabawne bulgotanie w brzuchu. Najbardziej wdzięczne drożdżowe bułeczki i rogaliki są świetne na jeden kęs, a te z dodatkiem domowych powideł – moich morelowych – klik ( nadal możecie je zrobić, póki na bazarkach królują polskie morele ) oraz z chrupiącym masłem orzechowym. Ten duet mnie zachwycił gdy smarowałam nim poranną kanapkę z razowca – postanowiłam więc spróbować go na ciepło. Weźcie się za ich przygotowanie już teraz będą idealne na wypad na piknik – jest sobota a aura wyjątkowo sprzyja!
Trafiłam w dziesiątkę!
Składniki:
48 sztuk ( 6×8)
ciasto - klik
300 ml słoik powideł morelowych
6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów – crunchy
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy wg ww przepisu.
Dzielimy je na 6 części.
Każdą ( najlepiej kolejno ) wałkujemy w kształt koła i smarujemy powidłami, a u brzegów koła rozprowadzamy po łyżce masła orzechowego i zwijamy rogale.
Gotowe układamy na blasze z papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 10 minut, w temperaturze 180 stopni.
Jeśli chcemy aby były bardziej chrupiące przed pieczeniem możemy je posmarować białkiem i obsypać cukrem.
a tutaj ciasto przed chłodzeniem, po wyrobieniu z moim zeszytem z przepisami
Powiązane notki:
Ekspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i suszoną śliwką
Klasyczna owsianka z masłem orzechowym i jagodami
Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )
Najprostrze muffinki babeczki waniliowe z morelami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/03/rogaliki-maslane-z-powidlami-morelowymi-i-maslem-orzechowym