Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Uwielbiam wypieki na drożdżach, jeśli o mnie chodzi mogłabym je jeść nawet na surowo – co wiadomo – powoduje później zabawne bulgotanie w brzuchu. Najbardziej wdzięczne
drożdżowe bułeczki i rogaliki są świetne na jeden kęs, a te z dodatkiem domowych powideł – moich
morelowych – klik ( nadal możecie je zrobić,
póki na bazarkach królują polskie
morele ) oraz z chrupiącym
masłem orzechowym. Ten duet mnie zachwycił gdy smarowałam nim poranną kanapkę z razowca – postanowiłam więc spróbować go na ciepło.
Weźcie się za ich przygotowanie już teraz będą idealne na wypad na piknik – jest sobota a aura wyjątkowo sprzyja!
Trafiłam w dziesiątkę!
Składniki:48 sztuk ( 6×8)ciasto - klik300 ml słoik powideł
morelowych6 łyżek
masła orzechowego z kawałkami
orzechów – crunchyPrzygotowanie:Ciasto przygotowujemy wg ww przepisu.Dzielimy je na 6 części.Każdą ( najlepiej kolejno ) wałkujemy w kształt koła i smarujemy powidłami, a u brzegów koła rozprowadzamy po łyżce
masła orzechowego i zwijamy
rogale.Gotowe układamy na blasze z papierem do pieczenia.Pieczemy przez 10 minut, w temperaturze 180 stopni.Jeśli chcemy aby były bardziej chrupiące przed pieczeniem możemy je posmarować
białkiem i obsypać
cukrem.
a tutaj ciasto przed chłodzeniem, po wyrobieniu z moim zeszytem z przepisamiPowiązane notki:Ekspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i
suszoną śliwkąKlasyczna owsianka z
masłem orzechowym i
jagodamiPączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )Najprostrze muffinki babeczki
waniliowe z
morelami