ßßß Cookit - przepis na Truskawki myjemy i oczyszczamy z ogonków.

Truskawki myjemy i oczyszczamy z ogonków.

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Przetwórstwo letnie sprawia mi wielką przyjemność. Czas poświęcony na wykonanie weków nie jest tym zmarnowanym. Nawet nie wyobrażacie sobie jak miło jest zimą otworzyć słoik i poczuć zapach lata, od razu robi się cieplej. Truskawki są już na wykończeniu więc warto zabrać się do roboty. Przepis łatwy i szybki, słoiki wkłada się do piekarnika i robią się same, nie ukrywam pomysł podsunęła mi moja sąsiadka Pani Krysia jak zawsze nieomylna :).
Składniki:
3 kg truskawek
1 kg cukru
Przygotowanie:
Większe kroimy na pół. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie pakujemy do czystych, wyparzonych słoików podobnej wielkości, do około 1 , 5 cm od wieczka.
Zakręcamy słoiki i wstawiamy do piekarnika na kratkę.
Nastawiamy piec na 100 stopni, najlepiej od dołu, lub góra dół i gdy osiągnie pożądaną temperaturę włączamy timer na 30 minut.
Po tym czasie słoiki wyciągamy, ewentualnie dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Po ostudzeniu sprawdzamy wieczka, jeśli są wklęsłe truskawki są gotowe do przełożenia do spiżarni, jeśli nie zmieniamy wieczka i czynność powtarzamy.
Jeśli nie mamy czynnego piekarnika:
Punkty 1-3 bez zmian.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka z ciepłą wodą, gotujemy po 35-40 minut.
Punkty 6-7 bez zmian.
Powiązane notki:
Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory
Pasta/syrop daktylowy, zdrowe słodkości zamiast miodu i cukru
Placek mocno truskawkowy
Śliwki w syropie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/07/16/sok-z-truskawek-syrop-truskawkowy-100