Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Przetwórstwo letnie sprawia mi wielką przyjemność. Czas poświęcony na wykonanie weków nie jest tym zmarnowanym. Nawet nie wyobrażacie sobie jak miło jest zimą otworzyć słoik i poczuć zapach lata, od razu robi się cieplej.
Truskawki są już na wykończeniu więc warto zabrać się do roboty. Przepis łatwy i szybki, słoiki wkłada się do piekarnika i robią się same, nie ukrywam pomysł podsunęła mi moja sąsiadka Pani Krysia jak zawsze nieomylna :).
Składniki:3 kg
truskawek1 kg
cukruPrzygotowanie:Większe kroimy na pół. Zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 3 godziny.Po tym czasie pakujemy do czystych, wyparzonych słoików podobnej wielkości, do około 1 , 5 cm od wieczka.Zakręcamy słoiki i wstawiamy do piekarnika na kratkę.Nastawiamy piec na 100 stopni, najlepiej od dołu, lub góra dół i gdy osiągnie pożądaną temperaturę włączamy timer na 30 minut.Po tym czasie słoiki wyciągamy, ewentualnie dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.Po ostudzeniu sprawdzamy wieczka, jeśli są wklęsłe
truskawki są gotowe do przełożenia do spiżarni, jeśli nie zmieniamy wieczka i czynność powtarzamy.
Jeśli nie mamy czynnego piekarnika:Punkty 1-3 bez zmian.Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka z ciepłą
wodą, gotujemy po 35-40 minut.Punkty 6-7 bez zmian.Powiązane notki:
Dżem i
syrop z
Truskawek i
Rabarbaru (
truskawkowo-
rabarbarowy)
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetworyPasta/syrop
daktylowy, zdrowe słodkości zamiast
miodu i
cukruPlacek mocno
truskawkowyŚliwki w
syropie