ßßß
Składniki:3 kg truskawek1 kg cukruPrzygotowanie:Większe kroimy na pół. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 godziny.Po tym czasie pakujemy do czystych, wyparzonych słoików podobnej wielkości, do około 1 , 5 cm od wieczka.Zakręcamy słoiki i wstawiamy do piekarnika na kratkę.Nastawiamy piec na 100 stopni, najlepiej od dołu, lub góra dół i gdy osiągnie pożądaną temperaturę włączamy timer na 30 minut.Po tym czasie słoiki wyciągamy, ewentualnie dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.Po ostudzeniu sprawdzamy wieczka, jeśli są wklęsłe truskawki są gotowe do przełożenia do spiżarni, jeśli nie zmieniamy wieczka i czynność powtarzamy.
Jeśli nie mamy czynnego piekarnika:Punkty 1-3 bez zmian.Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka z ciepłą wodą, gotujemy po 35-40 minut.Punkty 6-7 bez zmian.Powiązane notki:Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetworyPasta/syrop daktylowy, zdrowe słodkości zamiast miodu i cukruPlacek mocno truskawkowyŚliwki w syropie