ßßß Cookit - przepis na Wigilijne pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Robienie wigilijnych pierogów jest bardzo kojące. W domu chaos, a człowiek może sobie spokojnie stanąć i zastanowić się nad wszystkim co nas otacza, nad tym czy wszystko już przygotowane, czy wszyscy są powiadomieni o wieczerzy itd. Ja swoje pierogi zawsze lepię wcześniej i mrożę, póżniej gotuję oblewam oliwą i zapiekam w piekarniku wraz z karpiem, bo dużo się tego u nas smaży. Polecam Wam ten przepis wypróbujcie.
Farsz i ciasto są takie same jak na uszka.
Składniki:
ciasto
farsz
Przygotowanie:
Ciasto i farsz przygotowujemy wg przepisów.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółeczka szklanką lub używamy lejkopieroga lub pierożnicy,
Wykonane kształty faszerujemy solidną łyżką nadzienia i sklejamy.
Ja pierogi mrożę, układam je w zamrażarce przekładając papierem do pieczenia, odkryłam to widząc kiedyś na opakowaniu , że nadaje się do mrożenia. Układajcie pierogi tak aby się nie dotykały. Jeśli macie małą zamrażarkę warstwy pierogów przekładajcie papierem.
Gdy wybije godzina zero pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, bez pokrywki( pod przykryciem popękają) od 4-5 minut po wypłynięciu, pierogi nie poddane głębokiemu mrożeniu gotują się szybciej.
Ja gotowe pierogi oblewam oliwą ( kilka łyżek ) po czym zapiekam w ok 100 stopniach aż staną się błyszczące i lekko chrupkie.
Smacznego!
przypominam >>>>> K O N K U R S
Powiązane notki:
Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)
Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustą
Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu
Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Nocna gęsta Świąteczna owsianka z suszonymi owocami, orzechami i kardamonem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/18/wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-suszonymi-grzybami