ßßß
Składniki na 5 słoików 315 ml:1,5 kg rabarbaru1,5 kg cukruskórka z 1,5 cytryny4,5 łyżki mielonego imbiru1. Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę. Rabarbar pokroić na małe kawałki.2. W szklanej misie wymieszać rabarbar z cukrem, imbirem i skórką cytrynową. Zostawić na noc pod przykryciem w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce).3. Następnego dnia gotować na małym ogniu około 2-3 godzin. Do momentu jak marmolada przejdzie pozytywnie próbę gęstnienia. Należy wylać łyżkę na zimny talerzyk, przez środek zrobić linię nożem. Jeśli marmolada nie zlewa się, to znaczy, że jest gotowa.4. Gorącą marmoladą napełniać słoiki. Od razu zamykać. Ja pasteryzowałam jeszcze je dla pewności (aby dłużej się przechowywały) ok. 10 minut.Przepis pochodzi z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady.