ßßß
Składniki:2 strąki papryki żółtej2 strąki papryki czerwonej200 g twarogu300 g szprotek wędzonych1/2 pęczka natki pietruszki1/2 pęczka szczypiorku1 łyżka soku z cytryny1 łyżka masłasól, pieprzDo przygotowania tej przystawki najlepiej użyć podłużnej odmiany słodkiej papryki. Najpierw należy uciąć im „łebki” i oczyścić je z nasion. Następnie przygotowujemy nadzienie miksując twaróg i masło ze szprotkami. Ja odcięłam im ogonki i i głowy oraz wyjęłam kręgosłupy. Można też użyć szprotek lub sardynek w oleju. Do zmiksowanej masy dodajemy posiekaną natkę, szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Napełniamy wnętrza papryk i ustawione w pozycji pionowej (np. w garnku) wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po upływie tego czasu kroimy ostrym nożem w krążki.Moją wersję przepisu dodaję do akcji Shinju Paprykujemy 2, codogara Faszerowany zawrót głowy oraz mojej Warzywa psiankowate