Wykonanie
Nalewka, która urzeka
bursztynowym kolorem i smakiem. Delikatna, ale nie za bardzo. Tak w sam raz. Przepis podejrzałam u Klaudyny, ale dałam odrobinę inne
przyprawy. Jeżeli uda Wam się dostać
pigwę (nie pigwowca!) zróbcie koniecznie. Ja
będę powtarzać na pewno.
Składniki:1 kg
pigwy0,5 l – 0.7
wody300 g
cukru trzcinowego (można dać też 150 - 200 g)laska
cynamonuszczypta
szafranulaska wanilii na butelkę0,5 l
wódkiWykonanie:
Pigwę umyć i pokroić w ćwiartki. Nie należy jej obierać ani wyrzucać pestek. Przełożyć do garnka i zasypać
cukrem. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Dodać około 0,5 l
wody,
cynamon i
szafran i gotować przez około 30 minut (należy uważać, bo może się zżelować).
Syrop zostawić na noc, aby smaki się przegryzły. Odcedzić
syrop. (
Owoce można użyć do
herbaty.) Przecedzony
syrop gotujemy na małym ogniu tak, aby około 1/3 płynu odparowała. Studzimy. Do zimnego
syropu dolewamy
wódkę. Wlewamy do butelek. Do każdej butelki wkładamy
laskę wanilii przekrojoną na pół. Odstawiamy na miesiąc do szafki. Po tym czasie wyjmujemy
wanilię i filtrujemy.