ßßß Cookit - przepis na Pigwówka

Pigwówka

nazwa

Wykonanie

Nalewka, która urzeka bursztynowym kolorem i smakiem. Delikatna, ale nie za bardzo. Tak w sam raz. Przepis podejrzałam u Klaudyny, ale dałam odrobinę inne przyprawy. Jeżeli uda Wam się dostać pigwę (nie pigwowca!) zróbcie koniecznie. Ja będę powtarzać na pewno.
Składniki:
1 kg pigwy
0,5 l – 0.7 wody
300 g cukru trzcinowego (można dać też 150 - 200 g)
laska cynamonu
szczypta szafranu
laska wanilii na butelkę
0,5 l wódki
Wykonanie:
Pigwę umyć i pokroić w ćwiartki. Nie należy jej obierać ani wyrzucać pestek. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Dodać około 0,5 l wody, cynamon i szafran i gotować przez około 30 minut (należy uważać, bo może się zżelować). Syrop zostawić na noc, aby smaki się przegryzły. Odcedzić syrop. (Owoce można użyć do herbaty.) Przecedzony syrop gotujemy na małym ogniu tak, aby około 1/3 płynu odparowała. Studzimy. Do zimnego syropu dolewamy wódkę. Wlewamy do butelek. Do każdej butelki wkładamy laskę wanilii przekrojoną na pół. Odstawiamy na miesiąc do szafki. Po tym czasie wyjmujemy wanilię i filtrujemy.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/10/Pigwowka-1.html