Wykonanie
Dziś mam dla Was coś wyjątkowego. To jest dopiero cudo mieniące się złocistym kolorem niczym nadbałtycki
bursztyn! Przepyszna
nalewka z
jabłek, wzbogacona o
cynamon,
goździki oraz
wanilię. Do jej przygotowania użyłem papierówek, jednak nadają się do niej każde
jabłka, a jeśli uzbieracie kilka gatunków tych
owoców, to myślę, że będzie jeszcze lepsza.
składniki:700 ml
wódki1 kg
jabłek300 g
cukru250 ml
wody5
goździków1/2
laski wanilii1 laska
cynamonuJabłka umyć, pokroić w ćwiartki i wraz z pestkami umieścić w dużym słoju. Dorzucić
goździki,
cynamon,
wanilię i zasypać
cukrem. Na koniec wlać szklankę ciepłej
wody oraz
wódkę.
Słój zakręcić szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na 6 tygodni, mieszając rano lub wieczorem. Po tym czasie usunąć
owoce,
nalewkę przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do
kawy i rozlać do butelek i przechowywać w zacienionym miejscu .Smacznego! :)