ßßß Cookit - przepis na Łopatka z szynkowara

Łopatka z szynkowara

nazwa

Wykonanie

Skoro Wielkanoc, to też domowa wędlina. Chociaż muszę przyznać, że u nas coraz częściej na co dzień pojawia się właśnie domowa wędlina. Dość często jest to mielonka z szynkowara, ale kiedy zobaczyłam kolejny przepis u Pyzy, postanowiłam od razu go wypróbować. Dość pracochłonne jest krojenie mięsa w kostkę, ale zapewniam, że warto. U nas wędlina zniknęła w 3 dni.
Składniki:
800 g łopatki chudej wieprzowej, bez kości
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka soli peklowej
2 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
3 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
50 ml zimnej wody
Wykonanie:
500 g łopatki pokroić w małą, 1 cm kostkę. Pozostałe mięso zmielić. Wymieszać w misce wszystkie składniki i przełożyć całośc do szynkowara (wersja singiel, na 800 g mięsa). Dokładnie ugniatać poszczególne warstwy łyżką. Zamknąć szynkowar i wstawić na 6-12 godzin do lodówki.
Do garnka włożyć na dno ściereczkę. Włożyć szynkowar i wlać wrzątek na wysokość ok 1 cm poniżej krawędzi szynkowara. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miało temperaturę 71 stopni. Wyjąć szynkowar z garnka i odstawić do przestudzenia na około 12 godzin, do lodówki (ja zlewam wytworzoną galaretkę do osobnego talerza, gdyż potem jest łatwiej wyjąc gotową wędlinę). Otworzyć szynkowar, odwrócić do góry dnem i polać wrzątkiem. Wyjąć wędlinę.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/03/Lopatka-z-szynkowara-1.html