Wykonanie
Skoro Wielkanoc, to też domowa
wędlina. Chociaż muszę przyznać, że u nas coraz częściej na co dzień pojawia się właśnie domowa
wędlina. Dość często jest to
mielonka z
szynkowara, ale kiedy zobaczyłam kolejny przepis u Pyzy, postanowiłam od razu go wypróbować. Dość pracochłonne jest krojenie
mięsa w kostkę, ale zapewniam, że warto. U nas
wędlina zniknęła w 3 dni.
Składniki:800 g
łopatki chudej wieprzowej, bez kości1 czubata łyżeczka
soli1 łyżeczka
soli peklowej2 łyżeczki
żelatyny w proszku1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu czarnego3 łyżeczki
pomidorów suszonych z
czosnkiem i
bazylią50 ml zimnej
wodyWykonanie:500 g
łopatki pokroić w małą, 1 cm kostkę. Pozostałe
mięso zmielić. Wymieszać w misce wszystkie składniki i przełożyć całośc do
szynkowara (wersja singiel, na 800 g
mięsa). Dokładnie ugniatać poszczególne warstwy łyżką. Zamknąć
szynkowar i wstawić na 6-12 godzin do lodówki.Do garnka włożyć na dno ściereczkę. Włożyć
szynkowar i wlać wrzątek na wysokość ok 1 cm poniżej krawędzi
szynkowara. Gotować pod przykryciem, aż
mięso będzie miało temperaturę 71 stopni. Wyjąć
szynkowar z garnka i odstawić do przestudzenia na około 12 godzin, do lodówki (ja zlewam wytworzoną
galaretkę do osobnego talerza, gdyż
potem jest łatwiej wyjąc gotową
wędlinę). Otworzyć
szynkowar, odwrócić do góry dnem i polać wrzątkiem. Wyjąć
wędlinę.