Wykonanie
Domowa, delikatna
szynka z piersi kurczaka. Z dodatkiem aromatycznych dodatków –
suszonego kopru,
suszonych pomidorów z
czosnkiem i
bazylią oraz świeżo mielonego,
czarnego pieprzu.Jej przygotowanie jest niezwykle proste, chociaż potrzebuję odrobinę czasu i cierpliwości.Serdecznie polecam przygotowanie domowej
szynki z
szynkowara, jest idealna dla dzieci i dorosłych bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów. W moim domu
szynkowar zagościł na dobre.Składniki: 1 kg
piersi z kurczaka500g
sera żółtego w kawałku1 łyżka
soli peklowej2 łyżki
suszonych pomidorów z
czosnkiem i
bazylią4 łyżki
suszonego kopru1 łyżeczka świeżo mielonego
czarnego pieprzu1 łyżka żelatyny+ 100ml
wody Przygotowanie:
Mięso pokroić w małą kostkę,
ser w większą.
Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pierś dokładnie wymieszać z
serem,
przyprawami oraz
żelatyną.Odstawić do lodówki na 12h.Po upływie czasu składni przełożyć do specjalnego woreczka, umieścić
mięso w szynkowarze.
Wodę nagrzać do 80-90 st.
Gotować szynkę utrzymując stałą temperaturę.Wystudzić, zimną schować na kolejne 12h. do lodówki.Wyjmując
szynkę,
szynkowar można zanurzyć na chwilkę w ciepłej wodzie aby ułatwić wyjęcie
mięsa.
Smacznego