Wykonanie
To moje kolejne podejście do domowej
wędliny i
szynkowara. Wieprzowa prasowanka doprawiona suszonymi
ziołami będzie idealnie pasować do kanapek na śniadanie, kolację czy do pracy. No i wiemy co jemy bo sklepowe
szynki to sami wiecie jakie są - przeważnie wszystkie smakują tak samo i są nafaszerowane nie wiadomo czym a
mięsa w nich często dziwnie mało...Zobacz też przepis na
Mielonkę wieprzową z
szynkowaraczas przygotowania : ok. 24 godziny razem z marynowaniem, parzeniem i studzeniemskładniki :850 g
łopatki chudej wieprzowej, bez kości1 czubata łyżeczka
soli2 łyżeczki
żelatyny w proszku1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu czarnego3 łyżeczki
pomidorów suszonych z
czosnkiem i
bazylią50 ml zimnej
wodysposób przygotowania :
mięso opłukałam i osuszyłam. 500 g pokroiłam w kostkę, mniej więcej 1x1 cm a resztę zmieliłam. Przełożyłam całe
mięso do miski, dolałam
wodę i dosypałam wszystkie
przyprawy. Wyrobiłam masę dokładnie ręką. Przykryłam miskę i odstawiłam na 6 godzin do lodówki.Naszykowałam
szynkowar - taki mały, tzw. singiel. Nakładałam doprawione
mięso porcjami ugniatając łyżką. Po wypełnieniu naczynia założyłam blaszkę przytrzymującą i sprężynę. Urządzenie wstawiłam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam gorącą
wodę tak żeby sięgała 1-2 cm poniżej krawędzi
szynkowara. Przykryłam garnek i parzyłam
wędlinę na małym ogniu 50 min. - temp. gotowej
wędliny w środku powinna wynosić 71 st. C.Po tym czasie wyjęłam
szynkowar z kąpieli i odstawiłam do zupełnego ostudzenia - bez otwierania ! Gdy ostygł wstawiłam do lodówki na noc. Rano wyjęłam
wędlinę pomagając sobie nożem a najpierw zanurzyłam dno
szynkowara w gorącej wodzie na kilka sekund.