ßßß Cookit - przepis na Domowa wędlina - łopatka z szynkowara

Domowa wędlina - łopatka z szynkowara

nazwa

Wykonanie

To moje kolejne podejście do domowej wędliny i szynkowara. Wieprzowa prasowanka doprawiona suszonymi ziołami będzie idealnie pasować do kanapek na śniadanie, kolację czy do pracy. No i wiemy co jemy bo sklepowe szynki to sami wiecie jakie są - przeważnie wszystkie smakują tak samo i są nafaszerowane nie wiadomo czym a mięsa w nich często dziwnie mało...
Zobacz też przepis na Mielonkę wieprzową z szynkowara
czas przygotowania : ok. 24 godziny razem z marynowaniem, parzeniem i studzeniem
składniki :
850 g łopatki chudej wieprzowej, bez kości
1 czubata łyżeczka soli
2 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
3 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
50 ml zimnej wody
sposób przygotowania : mięso opłukałam i osuszyłam. 500 g pokroiłam w kostkę, mniej więcej 1x1 cm a resztę zmieliłam. Przełożyłam całe mięso do miski, dolałam wodę i dosypałam wszystkie przyprawy. Wyrobiłam masę dokładnie ręką. Przykryłam miskę i odstawiłam na 6 godzin do lodówki.
Naszykowałam szynkowar - taki mały, tzw. singiel. Nakładałam doprawione mięso porcjami ugniatając łyżką. Po wypełnieniu naczynia założyłam blaszkę przytrzymującą i sprężynę. Urządzenie wstawiłam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam gorącą wodę tak żeby sięgała 1-2 cm poniżej krawędzi szynkowara. Przykryłam garnek i parzyłam wędlinę na małym ogniu 50 min. - temp. gotowej wędliny w środku powinna wynosić 71 st. C.
Po tym czasie wyjęłam szynkowar z kąpieli i odstawiłam do zupełnego ostudzenia - bez otwierania ! Gdy ostygł wstawiłam do lodówki na noc. Rano wyjęłam wędlinę pomagając sobie nożem a najpierw zanurzyłam dno szynkowara w gorącej wodzie na kilka sekund.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/03/domowa-wedlina-opatka-z-szynkowara.html