ßßß
Składniki:800 g łopatki chudej wieprzowej, bez kości1 czubata łyżeczka soli1 łyżeczka soli peklowej2 łyżeczki żelatyny w proszku1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego3 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią50 ml zimnej wodyWykonanie:500 g łopatki pokroić w małą, 1 cm kostkę. Pozostałe mięso zmielić. Wymieszać w misce wszystkie składniki i przełożyć całośc do szynkowara (wersja singiel, na 800 g mięsa). Dokładnie ugniatać poszczególne warstwy łyżką. Zamknąć szynkowar i wstawić na 6-12 godzin do lodówki.Do garnka włożyć na dno ściereczkę. Włożyć szynkowar i wlać wrzątek na wysokość ok 1 cm poniżej krawędzi szynkowara. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miało temperaturę 71 stopni. Wyjąć szynkowar z garnka i odstawić do przestudzenia na około 12 godzin, do lodówki (ja zlewam wytworzoną galaretkę do osobnego talerza, gdyż potem jest łatwiej wyjąc gotową wędlinę). Otworzyć szynkowar, odwrócić do góry dnem i polać wrzątkiem. Wyjąć wędlinę.