Wykonanie
Dostaliśmy od cioci siatkę bardzo dojrzałych, ekologicznych
moreli. Przed nami wyjazd i brak możliwości przygotowywania
dżemów przez dwa dni (a miałam straszną ochotę na jeden od Bei). Na szczęście pektyna pomaga w takich sytuacjach.
Dżem wyszedł cudowny, chyba najbardziej lubię taki kolor
dżemu (
dyniowy jest prawie identyczny).
Wykonanie:2 kg
moreli (waga pobraniu i bez pestek)500 g
cukru15 g pektynyWykonanie:
Morele myjemy. Następnie sparzamy wrzątkiem i wkładamy na chwilę do zimnej
wody. Obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek (moje były bardzo dojrzałe i rozpadły się podczas tych czynności). Obrane
morele wkładamy do garnka i zagotowujemy, mieszając. Dodajemy część
cukru i pektynę. Zagotowujemy i gotujemy przez 5 - 10 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji (polecam test zimnego talerzyka). Dodajemy resztą
cukru i zagotowujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Odstawiamy do góry nogami na kilka minut.
/wydrukuj przepis/