ßßß Cookit - przepis na Zupa rakowa z czosnkowym tostem

Zupa rakowa z czosnkowym tostem

nazwa

Wykonanie

Do zeszłego roku daniem, które Babcia zawsze przygotowywała na mój przyjazd, był paj.
Od 2013 na stole króluje zupa rakowa :)
Składniki:
2 łyżki masła
4 duże marchewki
1l wody
2 kostki rosołowe drobiowe
200g serka topionego rakowego
200g krewetek (w „wodzie”)
200g ogonków raków (ugotowanych)
2 łyżki mąki
2dl creme fraiche
koperek
marchewkę zetrzyj na grubej tarce, podsmaż na maśle i przełóż do garnka
zalej wodą, dodaj kostki rosołowe
gotuj aż marchewka zmięknie
rozmieszaj pół szklanki wywaru z mąką, wlej do garnka i wymieszaj
dodaj „wodę” z krewetek i 2dl creme fraiche
krewetki i ogonki rakowe dodaj tuż przed podaniem – mają się tylko podgrzać
koperek drobno posiekaj, dodaj do zupy już na talerzu
zupa rakowa najlepiej smakuje z grzankami z chleba tostowego z masłem czosnkowym
Smacznego! :)
*w Polsce może być problem z dostaniem rakowego lub krewetkowego serka topionego. Możesz zastapić go zwykłym, śmietankowym serkiem topionym.
**mrożone, już ugotowane raki można znaleźć w IKEA, w Sklepiku szwedzkim – nie jestem pewna, czy przez cały rok, ale w lipcu – sierpniu – wrześniu na pewno, ponieważ w tym okresie trwa w Szwecji sezon na raki i cały kraj się nimi zajada.
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/08/29/zupa-rakowa