ßßß


Składniki:3 duże marchewki1,5 łyżki masła2 łyżki mąkisólewentualnie można dodać kostkę rosołowąMarchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, solimy. Czas gotowania zależny jest od marchewki, zazwyczaj po około 20 minutach jest już miękka. Na patelni robimy zasmażkę. Roztapiamy masło i gdy zaczyna się smażyć to sypiemy na nie mąkę. Rozprowadzamy na gładko. Następnie wrzucamy zasmażkę do marchewki energicznie mieszając. Ważne aby w garnku z marchewką było jeszcze sporo wody inaczej zrobią się kluchy. Jak lubimy można dodać do smaku kostkę rosołową, choć ja akurat tego nie robię. Taka marchewka pasuje do wielu obiadowych dań i jest lekkostrawna. Smacznego :)Czy wiesz, że:Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Marchew chroni nasz układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego.Duża zawartość witaminy A działa zbawiennie na przemęczone oczy. Jest też stosowana w profilaktyce zaćmy, ostatnio bardzo popularnej choroby.