Wykonanie
Drugi przepis z książki „Fika. Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych
ciasteczek po świąteczne ciasta.”, który wypróbowałam (pierwszy tutaj).
CIastka są kruche, delikatne i
kakaowe – po prostu :)Składniki:200g
masła100ml (1dl)
cukru pudru2 łyżeczki
cukru waniliowego450-500ml (4,5-5dl)
mąki2 łyżki
kakaoPołącz
masło,
cukry i
mąkę, wyrób na gładkie ciasto, następnie podziel je na 2 równe części.Do jednej części dodaj
kakao, wymieszaj i (w razie potrzeby) dodaj
mąki.Obie porcje ciasta podziel na 2 równe części (otrzymasz 2 jasne i 2 ciemne) i uformuj w „węże” o średnicy ok 1,5cm.Ułóż 1 ciemny pas ciasta obok 1 jasnego, następnie na ciemnym ułóż jasny, a na jasnym ciemny i dociśnij, zeby konstrukcja nie rozpadła się (i żeby w przekroju wyszła szachownica).*Zawiń ciasto w folię spożywczą, umieść na desce lub talerzu i wsadź do lodówki na ok 1h.Nagrzej piec do 175 C.Usuń folię i pokrój ciasto na plastry o grubości ok 3-4mm**, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz na środkowej półce piekarnika ok 8-10 minut.Smacznego! :)*zrobiłam szachownicę 3×3 – zasada przy tworzeniu jest ta sama – ciemne koło i na jasnym i na odwrót :)**pierwszą porcję pokroiłam na cienkie plastry, drugą na grubsze – obie wersje wyszły pysznie :)***przepis pochodzi z książki, którą można dostać w sklepie Ikea, pt „Fika. Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych
ciasteczek po świąteczne ciasta.”****na zdjęciu poniżej znajdują się 2 strony książki, z której pochodzi przepis





