Wykonanie
To bardziej ciekawostka niż przepis do stosowania na codzień (chyba, że lubicie
lody o smaku
chipsów ;).Składniki:200g
paprykowych chipsów (użyłam Lay’s)500ml pełnotłustego
mleka250ml + ok 20-50ml
śmietanki 18% (
śmietanka to nie to samo co kwaśna
śmietana!)3
żółtka0,5 dl
cukrugaza i sitko (żeby odcedzić i odcisnąć nasiąknięte
mlekiem i
śmietaną chipsy)połam
chipsy na nieduże kawałki, zalej wymieszaną z
mlekiem śmietaną, wstaw do lodówki na nocodsącz i porządnie odciśnij powstały półprodukt ;) – powinieneś uzyskać ok 400ml płynu – jeśli jest go mniej, dolej
śmietanki (ostatnim razem dolałam ok 20ml)przelej go do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu aż zaczną pojawiać się małe bąbelki (nie doprowadzaj do wrzenia!) w dużej misce wymieszaj
żółtka z
cukrem, powoli (ciągle mieszając!) dolewaj płynprzelej zawartość miski z powrotem do garnkapodgrzewaj na małym ogniu mieszając cały czas do momentu aż zgęstnieje na tyle, że po przejechaniu palcem po zewnętrznej stronie łyżki (lub po szpatułce) zostanie ślad (uważaj, bo będzie gorące!)wystudź i wstaw do zamrażarki, żeby schłodziło się jeszcze bardziej (na ok 15minut)przelej masę do maszynki do
lodów, włącz na ok 10-15 minut – jak masa zmieni się w
lody, przełóż je do pojemniczka i wstaw do zamrażarki chociaż na chwilę, żeby stężałypodawaj z hm.. dobre pytanie.. może z pokruszonymi
chipsami na wierzchu? sama nie wiem :)Smacznego! :)