Wykonanie
Lody z popularnymi w Szwecji batonikami Daim. Są nieprzyzwoicie smaczne :-). Smakują lekko
czekoladowo, lekko karmelowo, są kremowe i dość słodkie, ale taki ich urok ... Przepis Nigelli z 'Forever summer', wyszperany na blogu Vanilii4 z 'Wypiecz wymaluj' . Polecam bardzo :)Składniki:4 batoniki Daim (do kupienia w Ikei)600 ml
śmietany 18% (dodałam 300 ml
mleka i 300 ml
śmietany kremówki)6
żółtek125 g drobnego
cukruPołamać batoniki Daim na kawałki, rozdrobnić na jednolitą miazgę o wyglądzie lśniącego piasku. Przesypać na talerz i wstawić do lodówki.
Mleko z kremówką podgrzać,
żółtka utrzeć z
cukrem, wlać do ciepłego
mleka. Podgrzewać, aż do zgęstnienia, nie gotować.Odstawić do wystygnięcia, schłodzić w lodówce, a przed wlaniem do maszynki do
lodów zmieszać ze zmielonymi batonikami Daim. Dalej postępować wg instrukcji Waszej maszyny do
lodów.Smacznego :)