Wykonanie
Przez jakiś czas znacząco ograniczyłam spożycie
wątróbek, bo uwidziało mi się, że skoro wątroba neutralizuje toksyny, to w jakiś sposób musi je przechowywać. Nic bardziej mylnego! Z programu Kasi Bosackiej dowiedziałam się, że tak się nie dzieje. Jedzmy zatem
wątróbkę, bo zawiera żelazo i witaminy A, D, K, PP oraz troszkę B 12 i C. A do tego jest taniutka! Tylko będąc w ciąży trzeba na nią uważać i nie zajadać jej codziennie, bo nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwijającego się bejbika.Duszona
cebulka, lekko chrupiąca
słodka papryka i aksamitne
wątróbki – uwielbiam to danie! Właśnie dzięki obecności
papryki nie miałam większych problemów z przekonaniem Głodzilli do zjedzenia
wątróbki, za którą jednak nie przepada, a że warzywo to w trakcie obróbki termicznej nie
traci witamin, to wyciągnęliśmy z tego same korzyści! Trochę smuci, że moje dziecię wychodzi z etapu wszystkożerności i zaczyna wybrzydzać. Możliwe, że próbuje zwrócić w ten sposób na siebie uwagę, bo młodsza Siostra robi się coraz bardziej absorbująca. Wspólne posiłki stają się zatem okazją do spędzenia chwili sam na sam z mamą.
Składniki (4 solidne porcje):500 g kurzych
wątróbek2 duże
cebule1 duża
czerwona papryka1 łyżka
masła klarowanego
przyprawy: 1 łyżeczka
majeranku, 1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej
papryki,
czarny pieprz (młynek),
sólWątróbki umyj i oczyść. Możesz podzielić na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Oprósz je
majerankiem i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Cebule obierz i pokrój w półplasterki, zeszklij na
maśle klarowanym. Zdejmij patelnię z ognia i wsyp obie mielone
papryki, rozmieszaj dokładnie.Umytą
paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w sporą kostkę, dorzuć do
cebuli. Po chwili dodaj
wątróbkę i podsmażaj przez kilka minut z obu stron (powinna być miękka i lekko różowa w środku). Na koniec dopraw całość
solą.Podawaj z
ryżem ugotowanym na sypko.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZapiekana
kasza jęczmienna z
wątróbkąDomowy pasztetPâté z
orzechami i
rozmarynemKotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierce