Wykonanie
Za niecałe półtora miesiąca skończy się rok, więc wypadałoby spiąć poślady i nadgonić wszystkie zaległości, także te blogowe. W folderze ze zdjęciami i w szkicach nowych wpisów mam materiały na niemal 30 postów! Jeśli teraz ich nie opublikuję, to po Nowym Roku już do nich nie
wrócę. Czuję, że cały czas rozwijam się zarówno fotograficznie, jak i pisarsko, więc podejrzewam, że za kilka tygodni zgromadzone materiały nie będą wyglądały dla mnie atrakcyjnie. Podobne odczucia wiążą się z pierwszymi moimi publikacjami na Kobiecie Wszechjedzącej, która długo nazywała się po prostu Agata gotuje. A pamiętam doskonale, jak byłam z nich zadowolona.Czyszczenie dysku zaczynam do
rybki.
Pstrąg z
migdałami pojawił się już wcześniej na moim blogu, ale w formie smażonej . Przy pieczonym jest jeszcze mniej zachodu, nieco czyściej i, co jest chyba największą zaletą, nie trzeba zmywać patelni. Do
ryby podałam
makaron z pesto
brokułowym, w którym również są
migdały. Danie jest delikatne w smaku, ale nie mdłe, pięknie pachnie
tymiankiem i prażonymi
migdałami. Jeśli starannie usunie się z filetu ości, to na pewno posmakuje nawet dzieciom (moje pożerały z apetytem, Panna Grymaśna też, ale to było kilka tygodni temu – teraz dziewoja pości).
Składniki (2 duże porcje):2 filety z
pstrąga (po ok. 200 g)1 łyżka
masła klarowanego6 gałązek
tymianku2 łyżki
płatków migdałowychprzyprawy:
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprz, sok z 1/3
cytrynyFilety opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
Skrop sokiem z cytryny, oprósz
solą i
pieprzem.
Tymianek posiekaj i posyp nim filety.Naczynie żaroodporne wysmaruj
masłem, ułóż w nim kawałki
pstrąga skórą do dołu i posyp je
migdałami.Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Related Posts
Brokułowe pesto
Pstrąg pieczony z
cytryną i
masłem ziołowym (w papilotach)Biscotti di Prato (cantucci)